EHIC Zorgpas

European Health Insurance Card

EHIC staat voor European Health Insurance Card, ofwel Europese gezondheidsverzekeringskaart. De kaart is in het leven geroepen om de toegang tot de medische dienstverlening in het buitenland te vergemakkelijken.

EHIC Zorgpas

Met deze kaart heb je nl. dezelfde toegang tot de openbare gezondheidszorg (bv. arts, apotheek, ziekenhuis of gezondheidscentrum) als de inwoners van het land dat je bezoekt. Als je medische zorg nodig hebt in een land waar gezondheidszorg in rekening wordt gebracht, worden de gemaakte kosten meestal meteen vergoed. Het uitgangspunt van de kaart is, dat je in het land de zorg krijgt die je nodig hebt om je verblijf te kunnen voortzetten, zodat je je vakantie niet af hoeft te breken.

Sinds 1 januari 2006 kan iedere Nederlander met een basisverzekering, die voor een periode naar het buitenland gaat, de kaart kostenloos aanvragen.

Andere namen voor deze kaart zijn: Europese ZiekteverzekeringskaartEuropese Zorgverzekeringskaart, Europese Zorgpas en Europese Verzekeringspas.


EHIC-kaart aanvragen

Je kunt de kaart aanvragen bij je eigen zorgverzekeraar. Vaak kun je meteen ook aangeven dat de kaart elk jaar verlengt moet worden. Je krijgt dan elk jaar automatisch een nieuwe pas toegestuurd.


Persoonsgebonden

De EHIC-kaart is persoonsgebonden. Dat betekent dat je, wanneer je met je familie op vakantie gaat, je voor ieder gezinslid elk een eigen EHIC-kaart moet aanvragen. Dit geldt ook voor kinderen onder de 18 jaar.


Is de EHIC-kaart verplicht?

Een EHIC-kaart is niet verplicht. De kaart is vooral bedoelt om de toegang tot medische zorg te vergemakkelijken.


In welke landen is de kaart geldig?

De kaart is geldig in de EU en daarnaast in nog een aantal andere landen: Australië, België, Bulgarije, Cyprus (Griekse deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, IJsland, Zweden en Zwitserland.


Geldigheid

De EHIC-kaart is maar beperkt geldig. Bij aanvraag geef je aan welke periode je in het buitenland verblijft. De maximale geldigheidsduur is één jaar.

Tips EHIC Zorgpas