Vakantie in Porto

Porto: Stad van de portwijn

In het noorden van Portugal ligt Porto, de één na grootste stad en naamgever van het land. Porto is vooral beroemd als herkomstplaats van de port-wijnen, die in het aan de overkant van de rivier de Douro gelegen Vila Nova de Gaia gelagerd worden. Het oude centrum van Porto, Ribeira, staat op de Werelderfgoedlijst.


Kaart Porto


Weer en klimaat

In Porto zijn de temperaturen lager dan in bijvoorbeeld Lissabon of de Algarve. Desalniettemin is het weer, zeker vergeleken bij Nederland, aangenaam. In de zomer liggen de temperaturen meestal rond de 25°C. Ook in de lente en de herfst is het er aangenaam, wat Porto een zeer geschikte bestemming maakt voor een korte vakantie of stedentrip in de mei- of herfstvakantie. In Porto vallen ook met enige regelmaat stevige buien.


Vliegveld

Het vliegveld van Porto, Porto Airport of Francisco Sá Carneiro Airport, ligt op een kleine 20km van het centrum van de stad. Het vliegveld heeft een metroverbinding met de stad.


Metro, bus en trein

In het centrum van Porto ligt het São Bento station, een bezienswaardigheid op zich. In het oosten van de stad ligt het station Campanhã. Vanaf hier rijden treinen naar oa. Coimbra en Lissabon. Er uitstekende busverbindingen naar omliggende en verder weg gelegen plaatsen. Porto heeft bovendien een modern metro/sneltram-netwerk.


Bezienswaardigheden

Porto staat vol met bezienswaardigheden. Natuurlijk is er het door de Unesco tot werelderfgoed benoemde centrum van Porto, de Ribeira, met z'n oude, vaak vervallen huizen en stijl oplopende steegjes. Aanraders zijn ook het museum en de tuin van Museum Serralves en de tuinen rondom het voormalige Palácio de Cristal, die een prachtig uitzicht geven over Porto, de Douro en het tegenovergelegen Vila Nova de Gaia. Ook is er in Porto veel moderne architectuur te vinden, waaronder het Casa da Música van Rem Koolhaas.

Tips Vakantie Porto