Mosteiro dos Jerónimos

Het wereldberoemde Hiëronymietenklooster

In Lissabon, in de buitenwijk Belém, vindt je het wereldberoemde Hiëronymietenklooster (Portugees: Mosteiro dos Jerónimos). Het is één van de grootste en meest prominente gebouwen van Lissabon. Het enorme klooster werd in het begin van de 16e eeuw gebouwd, waarschijnlijk als dankzegging voor de succesvolle ontdekkingsreis van de beroemde Vasco da Gama. Hij ontdekte de zeeroute van Europa naar India via Zuid-Afrika. Deze route maakte van Portugal een zeer rijk land.


Mosteiro dos Jeronimos, LissabonFoto: Het Mosteiro dos Jerónimos of Hiëronymietenklooster in Belém.


Markante bouwstijl

Het Hiëronymietenklooster is gebouwd in de Manuelstijl, een laatgotische bouwstijl die typisch is voor Portugal. Ook de vlakbij gelegen Toren van Belém (Portugees: Torre de Belém) is gebouwd in die stijl. De Manuelstijl is genoemd naar koning Emanuel I van Portugal, wiens regeerperiode (van 1495 tot 1521) overeenkomt met de ontwikkeling van deze bouwstijl. Naast Gotische elementen kenmerkt de bouwstijl zich door allerlei andere invloeden, geïnspireerd door de ontdekkingsreizen, en bevat ze onder andere Spaanse, Italiaanse, Vlaamse, Moorse en Indische elementen.Meer monumenten in de buurt

Het Mosteiro dos Jerónimos bevindt zich in de buitenwijk Belém, aan de monding van de rivier de Taag. Vlakbij vindt je de Toren van Belém, een monument dat eveneens op de Werelderfgoedlijst staat, en het Monument van de Ontdekkingsreizen (Portugees: Padrão dos Descobrimentos), met afbeeldingen van beroemde Portugeze ontdekkingsreizigers, waaronder Hendrik de Zeevaarder, Ferdinand Magellaan en Vasco da Gama.

Tips Het Mosteiro dos Jeronimos (Hieronymietenklooster)