De Toren van Belém

De toegangspoort tot Lissabon

De Toren van Belém (Portugees: Torre de Belém) is één van de bekendste en markantste bouwwerken van Lissabon. De toren dateert uit het begin van de 16e eeuw en is opgericht met een dubbel doel: als ceremoniële toegangspoort tot Lissabon en anderzijds als verdedigingswerk. De toren werd in 1983 door de Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed.


Torre de Belem, LissabonFoto: De Torre de Belém.


Markante bouwstijl

De Toren van Belém is gebouwd in de Manuelstijl, een laatgotische bouwstijl die typisch is voor Portugal. Ook het vlakbij gelegen Hiëronymietenklooster (Portugees: Mosteiro dos Jerónimos) is gebouwd in die stijl. De Manuelstijl is genoemd naar koning Emanuel I van Portugal, wiens regeerperiode (van 1495 tot 1521) overeenkomt met de ontwikkeling van deze bouwstijl. Naast Gotische elementen kenmerkt de bouwstijl zich door allerlei andere invloeden, geïnspireerd door de ontdekkingsreizen, en bevat ze onder andere Spaanse, Italiaanse, Vlaamse, Moorse en Indische elementen.Meer monumenten in Belém

De toren bevindt zich in de buitenwijk Belém, aan de monding van de rivier de Taag. Vlakbij vindt je het wereldberoemde Mosteiro dos Jerónimos, dat ook op de Werelderfgoedlijst staat, en het Monument van de Ontdekkingsreizen (Portugees: Padrão dos Descobrimentos), met afbeeldingen van beroemde Portugeze ontdekkingsreizigers, waaronder Hendrik de Zeevaarder, Vasco da Gama en Ferdinand Magellaan.

Tips De Toren van Belem